SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

EŞRİBE BAHSİ

<< 3735 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا سَعِيدُ بْنُ مَنْصُورٍ وَعَبْدُ اللَّهِ بْنُ مُحَمَّدٍ النُّفَيْلِيُّ وَقُتَيْبَةُ بْنُ سَعِيدٍ قَالُوا حَدَّثَنَا عَبْدُ الْعَزِيزِ بْنُ مُحَمَّدٍ عَنْ هِشَامٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يُسْتَعْذَبُ لَهُ الْمَاءُ مِنْ بُيُوتِ السُّقْيَا قَالَ قُتَيْبَةُ هِيَ عَيْنٌ بَيْنَهَا وَبَيْنَ الْمَدِينَةِ يَوْمَانِ

 

Aişe (r.anha)'dan rivayet olunduğuna göre;

 

Nebi (s.a.v.)'e "Buyûtü's-Sükyâ" denilen pınardan tatlı su getirilmiş.

 

Kuteybe dedi ki: "Buyûtü's-Sukyâ bir pınardır, Medine ile arasında iki gün(lük mesafe) vardır."

 

 

İzah:

Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 13/358.

 

Füveysika: Fare demektir. Bu kelime fâsika kelimesinin ism-i tasgiridir. Fasıka ise yoldan çıkan anlamına gelir. Fare, ge­celeri deliğinden çıkıp yanan lambaları devirerek yangın çıkarmak gibi in­sanlara pek çok zarar verdiğinden kendisine bu ismi vermişlerdir.

 

Bu babda geçen hadis-i şeriflerde, fareler ile şeytan ve cinlerin şerlerin­den, kapların ağzını açık bırakmanın zararlarından bahsedilmekte ve bu ser­lerden ve zararlardan kurtulma yolları öğretilmektedir.

 

Cinlerin ve şeytanların serleri arasında, Besmelesiz olarak girilen evlere şeytanların da girdikleri ayrıca cinlerin akşam karanlığı çökerken dışarıda bırakılmış olan çocuklara musallat oldukları haber verilmekte, bu tehlike­lerden kurtulmak için de eve girince kapısını Besmeleyle kapamak ve hava kararmaya başladıktan sonra çocukları yalnız başına dışarı salmamak tavsi­ye edilmekte, kapısı Besmeleyle kapanan bir eve şeytanların giremeyeceği haber verilmektedir.

 

Gerçekten geceleri yalnız bırakılan çocuklara insan ya da cin şeytanla­rının musallat oldukları sık sık görülen hadiselerdendir. Daha önce de açık­ladığımız gibi, cinler kendi âlemlerinde yaşayan ve insanlarda olduğu gibi aralarında kâfirleri de mü'minleri de bulunan varlıklardır. İnsanlar Hz. pey-gamber'in tavsiyelerine sarılmak suretiyle onların şerlerinden kurtulabilirler.

 

Esasen "cinn" kelimesi gözle görülemeyen şey anlamına gelen bir keli­me olduğu için hakiki cinlerle birlikte insanlar tarafından kurulmuş pekçok gizli kuruluşların da bu kelimenin kapsamına girdiğinde şüphe yoktur. Ge­celeyin yalnız başına sokakta bırakılan çocukların bu gizli teşekküllerin teh­likesinden kurtulma şansı hemen hemen yok gibidir.

 

Hadis-i şeriflerde bir de yiyecek ve içecek kaplarının ağzını örtmek tav­siye edilmektedir. Çünkü ağızları açık olarak bırakılan kapların her an gö­rülmeyen toz ve mikropların istilasına maruz kalacağında zerre kadar şüphe yoktur.

 

Babın son hadisinde Hz. Nebi'e buyûtu's-sukyâ denilen, ev şek­linde üstü kapalı olarak muhafaza edilen pınardan özel kaplarla tatlı su ge­tirildiğinden bahsedilmektedir ki bu da Hz. Nebiim pınarların pislik­lerden korunmasına ve içme sularına, gerek temizlik ve gerekse keyfiyet yö­nünden ne kadar çok itina gösterdiğini ifade etmeye yeterlidir.